
Postup
1 Do hrnce si dejte rozpálit olivový olej a máslo. Na rozpáleném tuku postupně dozlatova restujte na plátky nakrájené žampiony. Než budou žampiony hotové, přidejte ke konci nadrobno nakrájenou cibuli a nechat jí lehce zpěnit. Část restovaných žampionů si dejte stranou, poslouží vám jako ozdoba.
2 Ke směsi přidejte plátky česneku, které nechte jen rozvonět. Vše zalijte bílým vínem, promíchejte a chvíli vařte, dokud se vypaří alkohol z vína.
3 Po vyvaření alkoholu přidejte vývar, snítku tymiánu a rozmarýnu, lžičku chilli prášku Kashmiri a vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut.
Mezitím, co se vaří polévka si připravte petrželový olej. Očištěnou petržel dejte s olivovým olejem do menší nádoby a důkladně rozmixujte do jemna. Můžete použít tyčový mixér nebo stolní mixér. Olej si přeceďte přes plátýnko.
4 Po uvaření polévky, jí odstavte z plamene, vyndejte snítky bylinek a rozmixujte do hladka.
Na konec přidejte smetanu, promíchejte a nechte krátce projít varem.
Při servírování přidejte pár plátků restovaných žampionů, plátky sýru parmigiano reggiano a vše zakápněte petrželovým olejem.
- Použité chilli
- 1 lžíce Kashmiri chilli prášku
- Ingredience
- 2 menší cibule
- 400 g žampionů
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- sklenička bílého suchého vína
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- 200 ml 31% smetany
- 1 l zeleninového vývaru
- parmigiano reggiano na ozdobu
- Petrželový olej
- 250 ml olivového oleje
- 50 g petrželové natě
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 40 min
- Doba vaření 15 min