
Postup
1 Rozinky si nejdříve namočte do rumu.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr, špetku soli, třtinový cukr a vše promíchejte. Potom přidejte vejce, tvaroh, změklé máslo a vypracujte těsto. Nakonec zapracujte do těsta kandované ovoce, brusinky, rozinky nasáklé rumem a chilli arašídy.
Hotové těsto na štolu vyválejte do obdélníku. Doprostřed těsta položte váleček marcipánu a přeložte jej do tvaru štoly.
Štolu položte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 40-50 minut. Hotovou štolu, ještě horkou, potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte moučkovým cukrem. Nebo ji rovnou obalte cukrem. Vychladlou štolu zabalte do alobalu a nechte ji uležet až do Vánoc.
- Použité chilli
- 30 g chilli arašídy extra pálivé s Carolina Reaper
- Ingredience
- 700 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g třtinového cukru
- špetka soli
- 100 g kandovaného ovoce
- 150 g rozinek + 30 ml rumu
- 50 g brusinek
- 150 g marcipánu
- 100 g másla na potření + moučkový cukr na posypání
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 45 min
- Doba vaření 50 min