
Postup
1 Předehřejeme troubu na 160 ˚C. Opláchneme žebra a vložíme je do pekáče. Přidáme vývar, sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli v prášku, cibuli, česnek a bobkový list. Otočíme žebra tak, aby masitá strana směřovala dolů. Pekáč důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 1,5 – 2 hodiny.
2 Mezitím uděláme omáčku. V hrnci svaříme ocet a hnědý cukr. Vaříme 10 minut, dokud se nezmenší objem a dokud se nezačnou tvořit bubliny. Přidáme vývar, chilli vločky, rybí omáčku a sójovou omáčku. Za stálého míchání přivedeme opět k varu.
3 Do hrníčku dáme kukuřičný škrob a přidáme 3 lžíce vody. Mícháme, dokud se škrob nerozpustí, pak přidáme do omáčky. Pořádně promícháme a necháme vřít, dokud omáčka nezhoustne (asi 2 minuty). Ochutnáme a je-li třeba, dochutíme (omáčka by měla být spíše sladká, než kyselá, lehce pikantní a příjemně slaná). Pro více sladkosti přidáme sójovou omáčku; pokud omáčka není dostatečně slaná nebo postrádá více chuti, přidáme rybí omáčku; chceme-li omáčku více pikantní, přidáme více chilli.
4 Jakmile jsou žebra měkká, vyjmeme je z trouby a opatrně odlijeme většinu šťávy. Na pekáči ponecháme zhruba 2-3 lžíce šťávy, cibuli a česnek. Otočíme žebra tak, aby masitá strana směřovala nahoru. Polijeme omáčkou a servírujeme s jasmínovou rýží.
5 Můžeme ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.
- Použité chilli
- 1 lžička trinidad scorpion moruga prášek
- Ingredience
- 1,5 kg vepřových žeber
- 350 ml vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 40 g cibule nakrájené na kostičky
- 5 stroužků česneku
- 1 ks bobkového listu
- Na omáčku budeme potřebovat:
- 100 g hnědého cukru
- 1 lžíce trinidad scorpion moruga vloček
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 hrníčku rýžového octa
- Počet porcí 2
- Doba přípravy 10 min
- Doba vaření 120 min