
Postup
1 Nejprve si připravte směs do husy. Jablka a cibuli nakrájejte na větší kousky a v míse je smíchejte se solí, kmínem a chilli vločkami Chipotle.
2 Husu si očistěte a zbavte špiček křídel, která vložte na dno pekáče. Husu položte prsy na křídla a naplňte ji připravenou směsí. Nohy na konci zavažte provázkem, aby náplň nevypadla.
3 Husu z každé strany osolte, okmínujte a potřete chilli mashem Chipotle. Podlijte trochou vody, přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 1,5 hodiny. Poté husu odkryjte a pečte znovu na 180 °C 1 hodinu. Nakonec husu otočné prsy nahoru a pečte jí na 160 °C 1,5 hodiny odkrytou. Během pečení, kdy je husa odkrytá, ji velmi často podlévejte vypečeným tukem. Husa se tak nespálí a nevysuší. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti husy.
4 Během pečení husy si připravte karlovarský knedlík. Na menší kostky si nakrájejte starší rohlíky. Přidejte k nim vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, chilli vločky Chipotle a nadrobno nasekanou petržel. Vše důkladně promíchejte a nakonec ke směsi přidejte ušlehaný sníh z bílků. Po přidání sněhu, míchejte pomalu, aby směs zůstala krásně nadýchaná.
5 Směs na knedlíky nechte odpočinout, dokud vám nezačne vřít voda v hrnci.
Poté si na pruh potravinové folie dejte zhruba 3 naběračky směsi a zarolujte jí do tvaru knedlíků. Pořádně směs zmáčkněte, aby se knedlík po uvaření nerozpadl. Kdyby se v knedlíku objevili vzduchové bubliny, tak folii propíchněte nožem a bublinku vytlačte a knedlík znovu zhutněte.
6 Takto zabalený knedlík ve folii zabalte ještě jednou do alobalu a dejte vařit do vroucí vody na 20 minut.
Po uvaření nechte knedlíku chvíli vychladnout, budou se vám lépe rozbalovat.
7 Nakonec si během pečení husy připravte zelí. V hrnci si rozpalte husí sádlo, které si vezmete z pekáče, kde se peče husa. Na sádle nechte dozlatova orestovat nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule hotová, přidejte nakrájené červené zelí, sůl, cukr a vše podlijte vodou. Promíchejte a duste pod pokličkou, dokud není zelí krásně měkké. Díky husímu tuku, bude i zelí mírně pálit po chilli.
8 Husu po upečení naporcujte, podávejte s karlovarským knedlíkem a červeným zelí. Vše můžete ještě polít výpekem z husy.
- Použité chilli
- Chipotle mash na potření husy dle potřeby
- Chipotle vločky (náplň do husy a knedlíku)
- Husa
- 2 cibule
- 3 jablka
- lžíce soli
- 2 lžíce kmínu
- husa 3,5 kg
- sůl, kmín
- 200 ml vody
- Karlovarský knedlík
- 8 suchých rohlíků (cca 400 g)
- 250 ml vlažného mléka
- 170 g rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- 50 g nasekané petržele
- sůl
- sníh (ze 4 vajíček)
- potravinové folie
- alobal
- Červené zelé
- 100 ml husího sádla
- 3 cibule
- větší hlávka zelí
- lžička soli a cukru
- 100 ml vody
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 120 min
- Doba vaření 180 min