
Postup
1 Příprava těsta na dort
Přes jemné síto prosíte hladkou mouku, kakao, sůl a sodu. Vše promíchejte a poté se bude přidávat do těsta.
2 Do mísy od robota si dejte máslo o pokojové teplotě a nechte ho zhruba 5 minut šlehat. Jakmile je máslo našlehané, přidávejte postupně celá vejce o pokojové teplotě a nechte je do másla zašlehat.
3 Do našlehané směsi přidejte cukr, podmáslí a červené barvivo. Vše nechte robotem znovu důkladně promíchat.
4 Poté do směsi přidejte prosátou suchou směs, nechte robotem důkladně promíchat a nakonec přidejte jablečný ocet. Vše znovu robotem promíchejte.
5 Hotové těsto nalijte do máslem a moukou vysypané pečící formy o průměru 20 cm a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 1 hodinu. Před koncem pečení zkontrolujte pomocí špejle, zda je korpus všude upečen.
6 Hotový korpus dejte vychladnout. Jakmile je dort vychladlý, seřízněte vršek a tím ho krásně zarovnáte. Celý dort si poté rozdělte pomocí dortové struny, na 4 větší kusy a ty poté rozdělte na polovinu. Budete mít tak 8 pater dortu. Odříznutou vrchní část dortu na drobte na kousky, které nechte uschnout. Nakonec se použijí na zdobení dortu.
7 Příprava krému
V míse robotu si do nadýchané pěny vyšlehejte máslo o pokojové teplote s cukrem. Trvá to přibližně 10 minut. Jamile bude máslo s cukrem našlehané, začněte po lžících přidávat mascarpone a sýr Philadelfia.
8 Poté, co bude vše promíchané a nadýchané, přidejte na závěr vanilkový extrakt a nechte ještě chvíli promíchat.
9 Finalizace
Vrchní část spodního patra potřete džemem jahoda s malina a chilli Scotch Bonnet. Položte další patro dortu a to potřete větší vrstvou krému. Položte další patro, které znovu potřete džemem. Takto pokračujte, dokud nebudete mít navrstvený celý dort.
10 Dort poté celý potřete krémem a vršek dortu po obvodu ozdobte zdobící špičkou.
Maliny sušené mrazem si rozmixujte do jemného prášku a přibližně ¼ prášku smíchejte s nadrobeným suchým korpusem. Díky tomu se ještě více zbarví do červena.
11 Drobenkou z korpusu posypte vršek dortu. Trochu malinového prášku si naberte na lžičku a sfouknutím jej nanášejte na boky dortu. V kreativitě se meze nekladou :-)
Hotový dort dejte poté aspoň na dvě hodiny do lednice zatuhnout.
- Použité chilli
- Chilli džem Jahoda s malinou a Schotch Bonnet
- Těsto
- 400 g hladké mouky
- 20 g přírodního kakaa
- čtvrt lžičky soli
- 1 lžička sody
- 170 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 10 g červeného barviva
- 350 ml podmáslí
- 1 lžíce jablečného octa
- Krém
- 250 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- 250 g sýru Philadelphia
- Kompletace
- 10 g malin sušených mrazem
- hrst rozdrobeného korpusu
- Počet porcí 8
- Doba přípravy 60 min
- Doba vaření 30 min