Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +420 702 708 980      d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.cz

Chilli v prášku

Chilli koření v prášku jsou sušené chilli papričky drcené na velmi jemný prášek. Chilli prášek má dlouhou životnost, pokud se skladuje ve vzduchotěsné nádobě mimo teplo a světlo. Má široké možnosti využití v kuchyni a jídlu dodá pikantní ostrost s typickou příchuťí dané papričky.

Red Jalapeño prášek 10 g

Red Jalapeño prášek 10 g
[{"title":"Red Jalape\u00f1o pr\u00e1\u0161ek 10 g","href":"https:\/\/cdn.thechillidoctor.cz\/public\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_164\/68b4e53930f9c83c92054a35f041c2bb.jpg"},{"title":"Red Jalape\u00f1o pr\u00e1\u0161ek 10 g","href":"https:\/\/cdn.thechillidoctor.cz\/public\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_164\/ce0fef318439b9683a3aa5680abecd38.jpg"},{"title":"Red Jalape\u00f1o pr\u00e1\u0161ek 10 g","href":"https:\/\/cdn.thechillidoctor.cz\/public\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_164\/08346f084f113db72fbe310856c02c96.jpg"}]

Středně pálivé mexické papričky Jalapeño patří k nejznámějšímu druhu chilli na světě. Červená Jalapeña jsou plně dozrálá. Mají plnější paprikovou chuť a výraznější sladkost než ta zelená. Prášek z červených Jalapeño se hodí prakticky do všech jídel, do nichž byste běžně přidali mletou papriku. Navíc jim ale přidá příjemnou, nicméně výraznou hřejivost.

Pálivost
  • 2
SHU jednotky 10 000
Složení Red Jalapeño chilli papričky 100 %
Země původu Mexiko
Cena za 1 ks vč. DPH 39 Kč
Skladem Expedujeme 30.11.2020
/red-jalapeno-prasek-10-g-e164.htm
Popis

Red Jalapeño prášek 10 g

Mexická nestárnoucí chilli klasika

Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeño odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeño označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají "cuaresmenos" (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo "chile gordo" (v překladu tlustá paprika).

Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeno je dlouhá cca 8-10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000-10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za “pekelně” pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. 

Zelená nebo červená? 

Setkat se můžete s Jalapeño papričkami obou barev. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeño mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle. 

Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů

Jalapeño byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeño kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži. 

S Jalapeño neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky. Červené sušené Jalapeño dodají pokrmům výraznou, ale zároveň jemnější hřejivost a krásnou barvu. Díky své nasládlé paprikové chuti se hodí prakticky do všech jídel, ve kterých byste běžně použili klasickou červenou mletou papriku. Zvýrazníte jimi chuť mletého masa, salsy, dušených pokrmů, steaků, vajec nebo kuřecího masa. Ideální jsou samozřejmě do tradičních mexických jídel, jako jsou tacos, burritos, tamales, pokrmy z kukuřice nebo fazolí a nejrůznější omáčky. 

/product-action/increment-product-view-count?productId=164

RYCHLÁ DOPRAVA

Odesíláme do 24 hod.

50 000 +

Spokojených zákazníků

DOPRAVA ZDARMA

U objednávek nad 2 000 Kč

BONUSOVÝ PROGRAM

Dárky k vašemu nákupu