
Postup
1 Na pikantní dýňové latté je nejprve třeba si připravit dýňové pyré.
Očistěte si dýni a nakrájenou na kostičky ji dejte do pekáče, zakápněte olejem a dejte péct na 190°C přibližně 30 minut, dokud nebude dýně měkká. Upečenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud máte pocit, že jsou v pyré malé hrudky, ještě pyré přepasírujte přes cedník. Takto hotové dýňové pyré můžete skladovat v lednici několik dnů. Může se vám hodit například k výrobě dýňových noků.
Následně je potřeba mít nachystanou směs koření na dýňové latté. Nachystejte si rozemleté koření. To koření, které máte v celku, ještě rozdrťte v hmoždíři a nebo rozmixujte v mixéru. Následně v misce smíchejte všechny druhy koření i s chilli práškem Pasilla. Směs koření dejte do dobře těsnící skleničky, ve které vám vydrží několik měsíců.
Na pikantní dýňové latté si připravte v kávovaru jedno espresso, našlehejte si mléko pomocí parní trysky. Případně si mléko zahřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléko.
Nachystejte si větší sklenici, dejte do ní lžíci dýňového pyré, lžíci javorového syrupu, přidejte směs koření, vanilkový extrakt a espresso. Vše důkladně promíchejte. Sklenici dolijte našlehaným mlékem.
Pikantní dýňové latté můžete ještě ozdobit šlehačkou ve spreji a nastrouhanou hořkou čokoládou s chilli Naga Bhut Jolokia.
- Použité chilli
- 1 lžička chilli prášku Pasilla
- hořká čokoláda s chilli Naga Bhut Jolokia
- Ingredience
- lžíce dýňového pyré
- lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky směsi koření na dýňové latté
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- espresso
- našlehané mléko
- Směs koření na dýňové latté
- 3 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mletého křebíčku
- 1 lžička mletého nového koření
- Dýňové pyré
- ½ dýně Hokaido
- lžíce oleje
- Na ozdobu
- šlehačka ve spreji
- celá skořice
- Počet porcí 1
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 30 min