Potřebujete poradit?      5ef204cb1c60769bfb9d50bc93eaacd3.svg  +420 702 708 980      d3ec1980e56536e6a6991f4458946fcf.svg  eshop@thechillidoctor.cz

Celé papričky

Celé sušené papričky nám umožňují dodávat chilli zákazníkům po celý rok. Sušení je jedna z nejstarší konzervačních metod. Sušené chilli papričky jsou obvykle bez škodlivých patogenů a je u nich snadné dlouhodobé skladování. Mají velmi široké použití. Do různých jídel, omáček, sals nebo čistě jako koření.

Naga Bhut Jolokia celé sušené 10 g

Naga Bhut Jolokia celé sušené 10 g
[{"title":"Naga Bhut Jolokia cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 10 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_150\/6b77bd218a16bf41e0700139917f52f8.jpg"},{"title":"Naga Bhut Jolokia cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 10 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_150\/a26d391e0299a8420676b909101f5f67.jpg"},{"title":"Naga Bhut Jolokia cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 10 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_150\/6cabeb1b7a70ee418c678d6556b51bef.jpg"},{"title":"Naga Bhut Jolokia cel\u00e9 su\u0161en\u00e9 10 g","href":"https:\/\/w24cdn.cz\/www.thechillidoctor.cz\/_\/1200x800-0-0-0-0\/product\/product_150\/caa714a92771275e38f4121582781f20.jpg"}]

Těmto voňavým indickým papričkám se také přezdívá Ghost chilli. Jejich intenzivní a přetrvávající pálivost vás totiž bude pronásledovat ještě pěkně dlouho. Zkrátka, sušené papričky Bhut Jolokia vás rozhodně neodbydou. Jejich svěží ovocná chuť připomíná zelená jablka a meruňky a ideálně se proto doplňuje se sladkými nebo ovocnými jídly.

Pálivost
  • 5
SHU jednotky 1 000 000
Složení Naga Jolokia chilli papričky 100 %
Země původu Indie
Cena za 1 ks vč. DPH 79 Kč
Skladem Expedujeme 28.10.2020
/naga-bhut-jolokia-cele-susene-10-g-e150.htm
Popis

Naga Bhut Jolokia celé sušené 10 g

První paprička na světě, která pokořila hranici 1 milión SHU

Špičatá hvězda mezi papričkami. Její pálivost dosahuje až 1 041 427 SHU. Až do roku 2007 byla po dlouhou dobu tato paprička považována za nejpálivější ze všech. Byla první, která překročila hranici 1 miliónu SHU a způsobila tím ve světě pořádný poprask. O pět let později byla v Jižní Karolíně zkřížena s červenou papričkou Habanero, čímž vznikla současná držitelka oficiálního rekordu v nejpálivější papričce světa, vyšlechtěná Carolina Reaper s pálivostí jednou tak větší, než má samotná Bhut Jolokia. Že se ve světě chilli překonává jedna pálivost za druhu svědčí i fakt, že od roku 2016 již není Bhut Jolokia ani v první desítce nejpálivějších. 

Nenechte se ovšem tímto příběhem jedné překonané papričky zmást. Její intenzivní a dlouho trvající pálivost zamotá (a zavaří) hlavu nejednomu chilli profíkovi. 

Druhově se jedná o hybridního křížence odrůdy Capsicum chinense (papriky čínské)a Capsicum frutescens (papriky křovité). Pochází z Bangladéše a pěstuje se převážně v indických regionech. 

Indický pomocník v léčitelství i v boji s divokou zvěří a duchy

Je známá také jako Naga Jolokia nebo Ghost chilli. Právě označení "ghost" (neboli duch) získala ve spojitosti s indickou mytologií, která věří, že člověk se po smrti stane duchem. Aby se tento duch neproměnil v démona, používali Indové ve svých rituálech právě chilli papričky. Po mnohá léta se snažili najít tu nejpálivější, která by měla proti démonům největší ochrannou sílu. A Bhut Jolokia tuto úlohu spolehlivě zastala. 

Kromě dochucení mnoha běžných i tradičních pokrmů, má v Indii tato paprička díky svým unikátním vlastnostem všestranné využití. V léčitelství se využívá jako homeopatický lék na řadu onemocnění, především těch žaludečních. Pro místní obyvatele je hrdinou v zimně i v létě. V chladném období je konzumována pro své hřejivé účinky, v tropických vedrech zase podporuje tvorbu potu, který účinně ochlazuje a snižuje teplotu organismu. 

V severovýchodní Indii pomáhá Bhut Jolokia domorodcům zahánět divoké slony. Přidávají ji do dýmovnic nebo jí potírají ochranné ploty. Všeobecně nachází tato paprička využití také v kouřových granátech nebo v účinných pepřových sprejích. 

Bhut Jolokia v kuchyni

Pokud si na tuto intenzivně pálivou záležitost troufnete, již v prvních okamžicích ucítíte svěží ovocnou chuť připomínající zelená jablka a meruňky. 

Bhut Jolokia papričky dodají dlouhotrvající hřejivou jiskru nejrůznějším omáčkám, chutney, kari pokrmům, pizze nebo kuřecímu masu. Výborně se hodí na kvašenou zeleninu, takže až budete příště nakládat třeba okurky nebo zelí, nezapomeňte přidat špetku této papričky. 

Před použitím samotným je nejlepší papričky krátce orestovat a namočit. Na zahřáté pánvi postačí celé papričky zlehka asi 20 sekund prohřívat, poté zalít vodou, odstavit a počkat 30 minut. Takto rehydratované papričky Bhut Jolokia můžete snadno rozmačkat nebo nakrájet a použít jako základ pro salsu a jiné omáčky. 

/product-action/increment-product-view-count?productId=150

RYCHLÁ DOPRAVA

Odesíláme do 24 hod.

50 000 +

Spokojených zákazníků

DOPRAVA ZDARMA

U objednávek nad 2 000 Kč

BONUSOVÝ PROGRAM

Dárky k vašemu nákupu