
Postup
1 Nejprve začněte těstem. Do mísy si dejte moučkový cukr, mleté mandle, máslo pokojové teploty a špaldovou celozrnnou mouku. Vše rukama promíchejte a vypracujte krásně kompaktní těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte zhruba na 30 minut odležet do lednice.
Během toho, co je těsto v lednici, si připravte krém. Do středně velké pánve dejte cukr a začněte jej pomalu zahřívat. Pomalu s ním míchejte a čekejte, dokud se vám všechen cukr nerozpustí a nevznikne z něho karamel. Snižte lehce teplotu a začněte pomalu přilévat smetanu, kterou si předem ohřejte. Stále důkladně míchejte, aby se smetana s karamelem co nejlépe spojila. Na závěr do karamelu přidejte lžičku soli. Promíchejte a nechte slaný karamel vystydnout.
Dále pokračujte s těstem na kolečka. Vyválejte jej do cca 5mm silné placky, ze které vykrajujte kolečka, která pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Těsto je hodně mastné, takže není moc potřeba jej podsypávat moukou. Ale musí se pracovat rychle, než hodně povolí. Kolečka je ideální přendávat na plech pomocí špachtle nebo příborového nože.
2 Kolečka dávejte od sebe v dostatečné vzdálenosti. Plný plech dejte do vyhřáté trouby na 170 C a kolečka tam pečte přibližně 15-20 minut. Dokud nezezlátnou.
Upečená kolečka nechte vychladnout.
Nakonec dokončete krém. Do kuchyňského šlehače dejte změklé máslo a nechte jej šlehat několik minut, dokud nezesvětlá a neznásobí svůj objem. Poté snižte otáčky a pomalu do másla zašlehávejte studený slaný karamel (pokojové teploty). Hotový krém dejte do sáčku se zdobicí špičkou, případně můžete sáček pouze nastřihnout. Krém můžete dát na chvilku do lednice, jen dávejte pozor, aby moc neztuhnul.
Kolečka slepujte pomocí krému a ideálně je dejte do lednice zatuhnout - klidně do druhého dne. Budou se lépe namáčet v čokoládě.
3 Čokoládu si rozpusťte nad vodní lázní a smíchejte s chilli práškem Green Jalapeno. Čokoládu na namáčení, je ideální mít v teplotě těla. Díky tomu zůstane na kolečkách pěkná vrstva čokolády. Ztuhlá kolečka v ní po jedné straně namáčejte a ozdobte plátkem mandle nebo chilli vločkami Green Jalapeno. Hotové dejte zatuhnout a skladujte v chladu až do Vánoc. Kolečka potřebuji minimálně týden odležet
- Použité chilli
- 1 velké lžíce Green Jalapeno prášku
- Těsto
- 100 g moučkového cukru
- 200 g mletých mandlí
- 200 g másla
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- Krém
- 120 g cukru
- 200 ml 33% smetany
- 150 g másla
- vrchovatá lžička soli
- Čokoláda
- 200 g 70% čokolády
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 45 min
- Doba vaření 20 min