
Postup
1 Batát si očistěte a nakrájejte na hranolky. Dejte na plech, zakápněte olejem a osolte. Pečte je v troubě na 200 °C 20 minut.
Během pečení si připravte bylinkové máslo na lososa.
V misce si smíchejte máslo o pokojové teplotě s chilli práškem Green Hatch, nasekaným rozmarýnem, tymiánem a šťávou z citronu.
2 Lososa si ze strany kůže osolte a otočte. Druhou stranu lososa potřete vrstvou bylinkového másla a poté osolte.
Jakmile jsou batáty předpečené, vyndejte je z trouby, udělejte uprostřed místo a položte tam filet lososa potřený bylinkovým máslem.
3 Lososa s batáty dejte zpět do trouby na stejnou teplotu péct ještě 15 minut.
Během pečení si připravte holandskou omáčku.
V žáruvzdorné míse si na horké vodní lázni vyšlehávejte žloutky. Zkontrolujte teplotu a v případě potřeby lázeň odstavte z plotny, aby se žloutky nezačaly dělat. Poté, co jsou žloutky vyšlehané v hustou pěnu, začněte do nich pomalu zašlehávat rozpuštěné máslo.
Nakonec osolte, přidejte šťávu z citronu a vše ještě důkladně promíchejte.
- Použité chilli
- 2 lžičky Green Hatch prášku
- Batátové hranolky
- 1 batát
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce provensálského koření
- sůl
- Bylinkové chilli máslo
- 80 g másla
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- šťáva z ¼ citronu
- Losos
- 500 g lososu
- sůl
- bylinkové chilli máslo
- Holandská omáčka
- 3 žloutky
- 100 ml rozpuštěného másla
- pepř
- šťáva z ½ citronu
- Počet porcí 3
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 40 min