
Postup
1 Nejdřív ve vodní lázni rozehřejeme máslo a nalámeme do něj čokoládu. Přidáme chilli koření a špetku soli a necháme rozpustit. Metličkou prošleháme, aby se směs dokonale propojila. Necháme zchladnout.
2 Mandle rozsekáme v elektrickém sekáčku nebo rozmixujeme v mixéru na prášek. Vejce se žloutky a cukrem vyšleháme do světle žluté emulze, až pěny. Formičky na muffiny vymažeme silně zmrzlým máslem a vysypeme prosátým kakaem. Troubu vyhřejeme na 220 st. C.
3 Vlažnou čokoládovou část malým pramínkem přiléváme k vaječné pěně a lehce mícháme (můžeme stále v kuchyňském robotu, ale na nejnižší otáčky. Pak už jen zlehka stěrkou vmícháme mandlový prášek. Těsto rozdělíme do připravených formiček. Mělo by dosahovat do 3/4 výšky.
4 Formičky vyskládáme na pečící plech a vložíme do trouby. Pečeme 7 minut a vytáhneme ven. Necháme 2 minuty odstát, pak opatrně obkroužíme ostrým nožem a vyklopíme na talířky. Talířek položíme navrch formičky a společně otočíme. Používáme chňapky, protože formičky jsou velmi horké.
5 Ostružiny propláchneme a necháme okapat. Rozmixujeme s javorovým sirupem a scedíme přes cedník. Použijeme k ozdobení a dochucení dortíků na talířkách.
- Použité chilli
- 1 lžíce Ancho prášku
- Ingredience
- 100 g hořké čokolády 80%
- 100 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 50 g mandlí
- 2 ks vejce
- 2 ks žloutky
- 1 špetka soli
- Poleva
- 150 g čerstvých ostružin
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 ks máta
- Na formičky
- 1 ks másla
- 1 špetka kakaa
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 30 min