
Postup
1 Ve velkém hrnci si rozehřejte olivový olej a nechte na něm změknout nadrobno nastrouhanou mrkev a petržel. Jakmile je mrkev a petržel měkká, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vše lehce orestujte. Do zeleninového základu přidejte rajčatový protlak a nechte jej v zelenině zarestovat. Dobře zarestovaný protlak poznáte podle jeho rezavější barvy.
2 Přidejte mleté maso a stále restujte. Do restovaného masa poté přidejte 2 lžíce chilli mashe Scotch Bonnet, sekaná rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř, rozmarýn a oregano. Promíchejte a nechte hodinu dusit. Jakmile je omáčka hotová, vyndejte snítky rozmarýnu. Pokud vám přijde omáčka více řídká, vařte ji chvíli odkrytou.
3 Mezitím si připravíte bešamelovou omáčku. Do menšího hrnce si dejte mléko, bobkový list, černý pepř, nové koření, nastrouhaný muškátový oříšek a rozpůlenou cibuli. Promíchejte a nechte mléko zahřát a všechno koření v mléce rozvonět.
Ve větším hrnci si rozpusťte máslo a smíchejte jej s moukou. Do hotové jíšky přes cedník přelijte horké mléko a vše důkladně promíchejte. Jíška mléko zahustí a vytvoří tak krémovou omáčku. Na závěr přidejte sýr Parmigiano-Reggiano a důkladně promíchejte. V případě potřeby můžete omáčku ještě naředit teplým mlékem.
4 Ve velkém hrnci si připravte těstoviny lasagne. Nevařte je úplně do měkka, ale vyndejte je z vroucí vody o něco dříve. Hotové je opláchněte studenou vodou a vyskládejte si je na talíř. Takto nebudou lepit a nebudu se trhat. Během pečení v troubě těstoviny dojdou.
5 Hotové těstoviny si vyskládejte do pečící formy nebo na plech. Potřete je bešamelovou omáčkou a na ní dejte vrstvu masa. S ničím nešetřete, ať jsou vrstvy pořádné. Takto opakujte minimálně 3 a zakončete těstovinami na které rozprostřete zbytek bešamelu a nastrouhaný sýr Parmigiano-Reggiano.
6 Formu dejte do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečte 30 minut.
Při servírování ozdobte nasekanou petrželkou
- Použité chilli
- 2 lžíce Scotch Bonnet mashe
- Boloňská omáčka
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 větší mrkve
- 2 větší petržele
- 3 cibule
- 70 g rajčatového protlaku
- 800 g rajčatové omáčky
- sůl, pepř
- 1,5 kg mletého hovězího masa
- 1 lžíce sušeného oregana
- 3 snítky rozmarýnu
- 300 g těstovin lasagne
- 100 g sýru Parmigiano-Reggiano
- hrst nasekané petrželky
- Bešamel
- 0,8 l mléka
- 3 bobkové listy
- lžička kuliček černého pepře
- lžíčka kuliček nového koření
- 70 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 cibule
- 100 g sýru Parmigiano-Reggiano
- ½ muškátového oříšku
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 40 min
- Doba vaření 30 min