
Postup
1 Do misky si připravíme 500ml teplé vody. Na pánvi rozehřejeme olej a smažíme kostičky paneeru do zlatohnědé barvy. Smažíme na středním ohni, aby paneer moc neprskal. Osmažený sýr zlehka osušíme papírovým ubrouskem a vložíme do misky s teplou vodou. Paneer necháme namočený po dobu, co budeme připravovat kari. Díky tomu si sýr udrží svou vlhkost a zůstane hezky měkký.
2 Na větší pánev nalejeme 3 lžíce oleje, zlehka zahřejeme. Přidáme ločidlo čertovo lejno a pár vteřin restujeme. Poté přidáme skořici, bobkový list a zelený kardamom. Koření restujeme po dobu 1 minuty, dokud směs nezačne prskat a uvolňovat chuť do oleje. Přidáme kmín kořenný (shahjeera) a restujeme další 2-3 sekundy.
3 Snížíme na mírný oheň a přidáme rajčatové pyré. Mícháme tak, aby se nic nepřichytilo na dno pánve. Přidáme chilli, zázvor a fenykl v prášku. Za stálého míchání smažíme 2 minuty, tak aby se vše spojilo v pastu. Přidáme 350ml vody, ve které máme namočený paneer a zvýšíme teplotu na střední oheň. Přivedeme k varu a bez pokličky necháme vřít 5-7 minut. Kari by mělo mít vcelku hustou konzistenci, ale pokud je moc husté, tak přidáme ještě trochu vody, ve které jsme měli paneer.
4 Do omáčky přidáme šafrán a vmícháme jogurt. Vaříme dalších 8 minut. Nakonec přidáme do omáčky paneer. Opatrně promícháme, abychom nenarušili sýrové kostky. Paneer už nemusíme vařit, jen ho chceme prohřát a ujistit se, že všechny kousky jsou pokryty omáčkou. Dochutíme dle libosti.
5 Servírujeme s indickým chlebem nebo rýží. Kari ozdobíme čerstvým koriandrem a lehce posypeme garam masalou.
- Použité chilli
- 1/2 lžičky kashmiri prášku
- Ingredience
- 350 gramů paneer, nakrájený na kostky
- hořčičný rostlinný olej (na smažení)
- 500 mililitrů vody
- špetka asafoetida (ločidlo čertovo lejno)
- 5 cm skořice celá
- 2 ks bobkového listu
- 6 ks zeleného kardamomu
- 1/2 lžičky kmínu kořenného
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 1/2 lžičky zázvoru v prášku
- 1 lžička fenyklu v prášku
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- špetka šafránu
- špetka garam masala v prášku
- sůl dle chuti
- čerstvý koriandru
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 10 min