
Postup
1 Nejprve si připravte těsto na koláč. V míse si smíchejte mouku, lžíci moučkového cukru a špetku soli. Přidejte jedno vajíčko a rozpuštěné máslo. Vypracujte kompaktní těsto a vložte jej do lednice odpočinout.
Dále si nachystejte jablka. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte je na šestinky. Rovnou si je naskládejte do formy na koláč, ať máte představu, kolik jablek budete potřebovat. Potom si připravte karamel. Do pánve si nasypte cukr a zahřívejte ho, dokud se nerozpustí a nezačne hnědout. Potom karamel stáhněte z plotny a vmíchejte do něj máslo. Hotový karamel přelijte do formy na koláč a na něj položte rozkrojený vanilkový lusk. Na karamel naskládejte jablíčka, posypejte je skořicí a přidejte jednu chilli papričku Wiri Wiri.
Vyndejte si těsto z lednice a vyválejte si kruh o průměru formy na koláč. Těsto položte na jablka a lehce jej zatlačte dovnitř kolem dokola formy, aby pěkně schovalo jablíčka. Těsto ještě propíchejte vidličkou a koláč dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C, přibližně 40 minut.
Hotový koláč nechte chviličku vychladnout. Těsto nožem ještě oddělejte od formy a na formu položte talíř. Talíř musí mít okraj, aby šťáva s karamelem nevytekla ven a musí být větší, než forma na koláč.
Vemte si kuchyňské rukavice a talíř společně s formou svižně obraťte tak, aby se vám koláč vyklopil na talíř. Postupujte rychle a opatrně, karamel i forma jsou horké.
Hotový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Můžete jej doplnit vanilkovou zmrzlinou nebo ušlehanou šlehačku.
- Použité chilli
- paprička Wiri Wiri
- Těsto na koláč
- 200 g hladké mouky
- lžíce cukru moučka
- špetka soli
- vejce
- 100 g másla
- Karamel
- 150 g cukru
- 60 g másla
- Na dokončení
- 5 jablek
- vanilkový lusk
- lžička skořice
- Počet porcí 5
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 40 min