
Postup
1 Maso, kosti a cibuli dejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C 20 minut.
Mezitím, co se maso peče, si připravte veškerou zeleninu do vývaru. Vše si oloupejte a nakrájejte na velké špalíčky.
2 Jakmile je maso hotové, dejte jej do velkého hrnce, přidejte nakrájenou zeleninu, česnek, kuličky nového koření a pepře, bobkolý list, snítky petržele, sůl a studenou vodu. Osolte zatím jen zlehka a dosolte, až bude vývar hotový. Vodu dejte tak, aby bylo vše potopené.
3 Vývar přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední výkon. Vývar musí jen lehce bublat.
4 Takto vývar vařte zhruba 6 hodin. Během vaření není potřeba sbírat kal z hladiny. Díky pečení se maso a kosti zatáhli a do vývaru nám tak nepronikne tolik bílkoviny. A při pozvolném a dlouhém vaření se část, která se do vývaru dostala, srazí a klesne ke dnu.
5 Zhruba půl hodiny před koncem vaření si připravte knedlíčky. Hovězí játra si tyčovým mixérem nasekejte na co nejjemněji. K nasekaným játrům, přidejte vajíčka, majoránku, sůl, pepř, chilli vločky Habanero a strouhanku. Vše promíchejte a nechte tak 20 minut odpočinout. Strouhanka natáhne veškerou tekutinu a směs na knedlíčky tak ztuhne. Pokud bude směs příliš tuhá, přidejte ještě jedno vejce a důkladně promíchejte
6 Během odpočívání směsi na knedlíčky, si dokončete vývar. Z vývaru vyndejte veškeré maso, zeleninu a koření. Vývar slejte přes plátýnko nebo velmi jemné síto. Udělejte to ideálně 2x po sobě.
7 Čistý vývar přiveďte k varu a dejte do něj vařit knedlíčky. Ty si připravte za pomocí lžíce a pomoučněných rukou. Jakmile budou knedlíčky hotové, několikanásobně zvětší svůj objem a vyplavou na hladinu.
Do hotového vývaru poté můžete dát nakrájenou zeleninu a maso na kousky s domácími nudlemi.
Nakonec vývar dochuťte solí dle potřeby
- Použité chilli
- 1 lžíčka chilli vloček Habanero
- Ingredience
- 800 g hovězího masa
- 1,5 g hovězích kostí
- 2 cibule
- 300 g mrkve
- 150 g petržele
- 150 g celeru
- 2 stroužky česneku
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- snítky petržele
- 10 g soli
- 2 l studené vody
- domácí nudle
- Játrové knedličky
- 250 g hovězích jater
- 2 vejce
- 1 lžíce majoránky
- sůl, pepř
- 4 lžíce strouhanky
- Počet porcí 6
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 360 min