
Postup
1 Na pánvi, při středním plamenu nechte pomalu opéct slaninu do křupava. Jakmile je slanina hotová, dejte ji do misky, zvyšte plamen na co nejvíce a pánev pořádně rozehřejte.
Na rozpálenou pánev vložte očištěná a blan zbavená líčka. Nechte je z každé strany zatáhnout.
Poté, co jsou líčka orestovaná, přidejte do pánve olivový olej a restujte na něm na drobné kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer.
V momentě, kdy začne zelenina zlátnout, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a větší kusy česneku. Znovu vše restujte tak, aby šalotka zezlátla. Ale opatrně, aby se vám nic nepřipalovalo, jinak by omáčka byla hořká.
Když je zeleninový základ hotový, přidejte 1 lžičku chilli mashe Scorpion Moruga a rajčatový protlak. Promíchejte a restujte na mírném ohni zhruba minutu.
2 Po zarestování chilli a protlaku zesilte výkon plamene a přidejte kvalitní červené víno. Víno vařte, aby se odpařil všechen alkohol. Zeleninový základ krásně zhoustne.
Na takto připravený základ vložte zpět líčka, která osolte a opepřete, přidejte opečenou slaninu, koření s bylinkami a vše podlijte vývarem. Lehce promíchejte a za nižšího plamene duste líčka pod poklicí zhruba 2-3 hodiny. Záleží na kvalitě masa.
Občas s masem a omáčkou promíchejte a vyzkoušejte, zda už není maso hotové nebo přidejte trochu vývaru.
Ke konci vaření si připravte bramborovou kaši a na pánvi s máslem si orestujte žampiony.
Jakmile jsou líčka hotová, vyndejte je ze zeleninového základu společně s kuličkami koření a větvičkami.
Všechen zeleninový základ dejte do jemného cedníku a propasírujte. Hotovou omáčku ještě chvíli provařte a dochuťte solí podle potřeby.
Při servírování dozdobte opečenými žampiony, tymiánem a podávejte s červeným vínem.
- Použité chilli
- 1 lžička chilli mashe Scorpion Moruga
- Hlavní jídlo
- 200 g slaniny
- 1 kg hovězích líček z mladého býka
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 mrkví
- 3 petržele
- ½ malého celeru
- 4 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 80 g rajčatového protlaku
- 0,7 l kvalitního červeného vína (Pinot Noir / Rulandské modré)
- sůl, pepř
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- 1 l hovězího vývaru
- Příloha
- bramborová kaše
- Na ozdobu
- male žampióny restované do zlatova na másle
- čerstvý tymián
- Počet porcí 6
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 180 min