
Postup
1 Nejprve si dejte sušené houby do teplu vzdorné mísy a zalijte je dostatečným množstvím horké vody. Mísu zakryjte fólií a nechte houby nabobtnat.
V hrnci si rozpalte olivový olej a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou šalotku. Poté přidejte rýži a restujte jí do doby, než rýže vsákne všechen tuk a nezačne se přichytávat ke dnu hrnce.
V tento moment přidejte víno a vařte, dokud se neodpaří všechen alkohol.
2 Poté k rýži nalijte trochu vývaru, osolte, opepřete, přidejte rozmarýn, 1 chilli papričku Kashmiri a naboptnalé sušené houby bez vody a vše důkladně promíchejte.
Přilijte další část vývaru, promíchejte a vařte tak dlouho, dokud rýže nenasákne všechnu tekutinu. Postupně přidávejte všechen vývar, dokud nebude rýže na skus hotová.
Na závěr přidejte máslo a najemno nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano. Míchejte, dokud se máslo se sýrem do rizota nezapracuje.
3 Takto hotové rizoto nechte chvíli odpočívat,
Na velké pánvi si rozpalte olivový olej s máslem a orestujte na něm ze všech stran vepřovou panenku, kterou osolte a opepřete.
Restovanou panenku dejte do zapékací mísy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud nedosáhne teplota masa uvnitř 65 °C.
Takto hotové maso vyndejte z trouby a zakryjte víkem a nechte ještě zhruba 5 minutek odpočívat.
Poté maso nakrájejte na tenké plátky a servírujte s rizotem a zalijte šťávou z restování panenky.
- Použité chilli
- 1 chilli Kashmiri celé
- Rizoto
- 80 g směsi sušených hub + horká voda na zalití
- 5 lžic olivového oleje
- 4x šalotka
- 500 g rýže Arborio
- 200 ml bílého suchého vína
- 2 l hovězího vývaru
- sůl, pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- 100 g másla
- 100 g sýru Parmigiano Reggiano
- Maso
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g másla
- vepřová panenka
- sůl, pepř
- Počet porcí 2
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 45 min