
Postup
1 Ve větším hrnci či rozehřejte máslo s olivovým olejem. Na tuku orestujte na plátky nakrájené žampióny a poté přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji zesklovatět.
K houbám a šalotce přidejte rýží, kterou neproplachujte, škrob z rýže je důležitý pro kašovitou konzistenci rizota. Rýži důkladně promíchejte, aby se obalila tukem.
2 Přidejte bílé suché víno a zprudka orestujte, alkohol z vína se odpaří a zůstane vám pouze chuť dobrého vína. Po odpaření alkoholu přidejte jednu větší nebo dvě menší chilli papričky Aji Amarillo. Osolte, opepřete a vše promíchejte.
Postupně začněte přidávat vývar. Vývar přidávejte zhruba po jedné větší naběračce. Důkladně míchejte a jakmile se vývar vsaje do rýše a část se odpaří, přidejte další naběračku. Od rizota nesmíte odejít a musíte stále míchat a přidávat vývar.
3 Jakmile je rýže na skus hotová, v rizotu by vám mělo zůstat trochu více vody, přidejte snítku čerstvého rozmarýnu a ještě několikrát zamíchejte. Odstavte z plotny a snítku rozmarýnu s chilli papričkou Aji Amarillo vyndejte.
Přidejte studené máslo a najemno nastrouhaný parmazán. Důkladně a pomalu míchejte, aby se máslo s parmazánem rozpouštěli a vznikla vám tak krásně krémová konzistence rizota.
4 Kuřecí prsa si naporcujte na trochu větší plátky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte.
Kuřecí plátky pokládejte na rozpálenou pánev a orestujte je zprudka z každé strany.
Hotové je nakrájejte na menší kousky a podávejte s naservírovaným rizotem.
Ozdobte ještě bazalkou a strouhaným parmazánem.
Ingredience
- Použité chilli
- 1 paprička chilli Aji Amarillo celé
- Ingredience
- 50 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 300 g krémových žampionů
- 4x šalotky
- 500 g rýže Arborio
- 350 ml bílého suchého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- 100 g másla
- 100 g parmazánu
- Maso
- 1 kg kuřecích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Parametry
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 45 min