
Postup
1 Nejprve začněte odpalovaným těstem. Do menšího hrnce si dejte rozpuštěné máslo, cukr, vodu a sůl. Nechte přivést k varu, krátce provařte a stáhněte z plotny. Přidejte naráz mouku a začněte důkladně míchat. Veškerá tekutina se musí co nejlépe zapracovat do mouky.
2 Jakmile máte krásně vypracované těsto, dejte hrnec zpět na plotu a při vyšší teplotě začněte těsto odpalovat. Dobře odpálené těsto se pozná tak, že se vám na dně hrnce vytvoří krupička a těsto bude nádherně hladké a bude držet pohromadě.
3 Hotové odpálené těsto si dejte do větší mísy a za pomocí ručního šlehače ho začněte šlehat. Těsto se tak schladí a nebude tolik horké.
4 Do vlažného těsta začněte po jednom zašlehávat vejce.
Hotové těsto si dejte do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou ve tvaru hvězdy.
5 Ve větším hrnci si rozpalte olej na 200 °C a poté do něj za pomocí cukrářského pytlíku vmáčkněte trochu těsta. Těsto odřezávejte nožem po zhruba 8 cm dlouhých churros.
6 Smažte z každé strany cca 2 minutky, dokud nebude churros zlatavě hnědé.
Smažené churros dejte dokapat na talíř s ubrouskem.
7 V misce si smíchejte cukr a skořici, a jednotlivé kousky churros ve směsi obalte.
Na závěr si připravte čokoládovou chilli omáčku. Do menšího hrnce si dejte smetanu, na kousky nakrájenou čokoládou a chilli vločky Ancho.
8 Vše na středním plameni míchejte, dokud se veškerá čokoláda ve smetaně nerozpustí a nevytvoří tak krásně sametově lesklou chilli omáčku.
Hotové churros obalené v cukru a skořici namáčejte v čokoládové chilli omáčce.
- Použité chilli
- 2 lžičky chilli Ancho vloček
- Odpalované těsto
- 90 g másla
- 20 g cukru krystal
- 250 ml vody
- ½ lžičky soli
- 130 g hladké mouky
- 4 vejce
- Cukrová směs
- 200 g cukru
- 1 lžíce skořice
- Chilli čokoláda
- 250 ml smetany
- 200 g 70% čokolády
- Ke smažení
- 1 l oleje na smažení30
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 30 min
- Doba vaření 30 min