Potřebujete poradit?      tel  +420 460 003 583     posta  eshop@thechillidoctor.cz

Celé papričky

Celé sušené papričky nám umožňují dodávat chilli zákazníkům po celý rok. Sušení je jedna z nejstarší konzervačních metod. Sušené chilli papričky jsou obvykle bez škodlivých patogenů a je u nich snadné dlouhodobé skladování. Mají velmi široké použití. Do různých jídel, omáček, sals nebo čistě jako koření.

Bullet chilli celé sušené 30 g

Bullet chilli celé sušené 30 g

Sečuánské papričky Bullet jsou jen o něco pálivější než Jalapeña a navzdory svému jménu vás do žádných extrémně pálivých výšin nevystřelí. Naopak, jsou velmi příjemnou papričkou, která se neztratí v žádné kuchyni. Se svou paprikovou, lehce citrusovou a jemně kouřovou chutí si je oblíbíte v teplých i studených omáčkách i v nejrůznějších jídlech asijské kuchyně.

Složení Bullet chilli papričky 100 %
Pálivost
  • 2
SHU jednotky 25 000
Země původu Čína
Cena za 1 ks vč. DPH: 59 Kč
 
Popis

Bullet chilli celé sušené 30 g

Sečuánské mírně pálivé střely

Papričky Bullet pochází z čínského Sečuánska a vychází z místních původních druhů, které do Číny jako první přivezly během 15. a 16. století evropské námořní a obchodní expedice. Jsou o kapku pálivější než Jalapeña. Bullet mají v průměru kolem 35,000 SHU, ty nejmírnější ale mohou dosahovat i 15,000 SHU. A protože v porovnání se světovými rekordmany jejich pálivost žádné velké nebezpečí nepředstavuje, svůj název (v překladu kulka) získaly pravděpodobně podle svého kuželovitého tvaru, který připomíná špičatý válec, nebo podle způsobu růstu. Patří totiž mezi tzv. "facing heaven" papričky, které rostou vzpřímeně vzhůru a vypadají, že z keřů doslova vystřelují k nebi. 

Příjemně hřejivé papričky

Čerstvé Bullet jsou široké 1–4 cm a dlouhé 3–6 cm. Mají hladkou lesklou slupku, pod kterou se ukrývá silnější vrstva šťavnaté dužiny. V plně zralém stavu jsou krásně červené. Podobně jako u Jalapeña se ale sbírají a v kuchyni používají i nezralé zelené plody. Na čerstvé Bullet ovšem ve světě narazíte málokdy, nejčastěji se prodávají právě v podobě celých sušených plodů.

A jejich chuť? Ta je spíše papriková, lehce citrusově ovocná, s kouřovými tóny. Když k tomu přičtete jejich slabší pálivost, máte před sebou ideální přísadu, která dodá jídlům velmi příjemnou chuť i hřejivost a své fanoušky si najde i v řadách méně zkušených pojídačů chilli.

Do jakých jídel se Bullet hodí?

Bullet se hojně využívají především v sečuánské kuchyni, kde se přidávají i do tradičních jídel jako například je kung pao. Oblíbené jsou také v thajských a celkově v asijských pokrmech. Díky jejich poměrně neutrální chuti se neztratí ani v kuchyni mexické. 

Přidávat je můžete do polévek, omáček, do dušených pokrmů a masových či zeleninových směsí. Chuťově se Bullet papričky velmi dobře párují s praženými arašídy, paprikou, zelenými fazolkami, houbami, lilkem, tofu, vodními kaštany, zázvorem, cibulí a pórkem. Výborné jsou také k většině druhů mas, například ke kachnímu a všeobecně drůbežímu, k vepřovému i hovězímu.

Pokud budete chtít u papriček zvýraznit jejich kyselejší citrusové tóny a trochu potlačit pálivost, pak Bullet před přidáním do jídla krátce orestujte na trošce oleje. Jídlu díky tomu dodají komplexnější a výraznější chuť. Papričky Bullet můžete do pokrmů dávat celé sušené (změknou během 10–15 minut), nebo je před přípravou rehydratovat. Stačí je namočit na 15 minut do horké vody a poté používat celé, případně je nadrtit či rozmačkat.

RYCHLÁ DOPRAVA

Odesíláme do 24h.

200 000 +

Spokojených zákazníků

DOPRAVA ZDARMA

U objednávek nad 1 000 Kč

BONUSOVÝ PROGRAM

Dárky k vašemu nákupu