
Postup
1 Nejprve začněte masovou směsí. Uzené maso si nakrájejte na velmi malé kostičky a přidejte k nim nasekané nakládané chilli jalapeños. Vše promíchejte, dejte bokem a dejte si vařit osolenou vodu ve velkém hrnci na bramborové knedlíky.
2 Poté se pusťte do zelí. Na pánvi si rozpalte olivový olej a nechte na něm dozlatova opéct cibuli nakrájenou na menší kostičky. Jakmile je cibule hotová, sundejte z plamene, zaprašte hladkou moukou a vše promíchejte. Cibulku s jíškou budete pak přidávat do zelí.
Do hrnce si vložte kysané zelí i se šťávou a zalijte ho sklenicí vody. Promíchejte a duste zhruba 20 minut nebo dokud zelí nebude měkké. Během dušení se odpaří většina vody, měla by zůstat zhruba tak jedna naběračka. Do hotového zelí dejte připravenou cibulku s jíškou a promíchejte. Jíška zelí krásně zahustí.
3 Na bramborové těsto budete potřebovat brambory, předem uvařené a studené. Brambory oloupejte a ve velké míse nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vajíčka, sůl, hrubou mouku, solamyl a krupičku. Těsto rukama zpracujte tak, aby bylo kompaktní. Pokud vám bude více lepit na ruce, přidejte stejným poměrem trochu hrubé mouky a krupičky.
Hotové těsto si dejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj větší šišku knedlíku. Tu poté nožem nakrájejte na plátky tlusté zhruba 3 cm.
4 Z plátku těsta vytvořte kuličku a tu si poté vytvarujte do placky. Do hotové placky dejte zhruba 1 - 2 lžíce masové směsi a zabalte směs těstem. Vytvarujte válením v rukách kulatý knedlík a položte si jej na pomoučněný talíř. Takto pokračujte, dokud nebudete mít hotové knedlíky. Hotový knedlík pak dávejte už do vroucí osolené vody a vařte je zhruba 15 - 20 minut. Dobré je zkusit jeden knedlík vyndat a rozkrojit. Těsto uvnitř nesmí být mazlavé a lepkavé. V takovém případě ještě chvíli knedlíky vařte.
5 Na závěr si na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku.
Hotové knedlíky servírujte s kysaným zelí a osmahnutou cibulkou.
- Použité chilli
- cca 90 g nakládaných Jalapeños
- Ingredience
- 1 kg brambor (předvařených)
- 2 vajíčka
- 150 g hrubé mouky
- 70 g solamylu
- 180 g krupičky
- sůl
- 400 g uzeného masa
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kg kysaného zelí
- sklenice vody
- 10 lžíc olivového oleje
- 1 velká cibule
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 40 min
- Doba vaření 40 min